Son Makaleler
recent

Blogger Nedir ? Nasıl Kurulur ?

Blogger Nedir ? Nasıl Kurulur ?


Blog Nedir ?

İnsanların araştırdığı, bildiği, öğrendiği konuları paylaşmalarını sağlayan bir sistemdir. Şu an ben araştırmamı yaptım, öğrendim ve bildiklerimi sizlere paylaşıyorum. En basit bir şekilde blog kavramını bu şekilde açıklayabilirim sanırım.

Blog Kelimesi Nereden Geldi ? Neden Blog adı kullanılıyor ?

Blog kelimesi aslında iki farklı kelimenin birleşiminden oluşuyor. Bunlar "Web" ve "Login".  Birazcık daha detaylı bakarsak, weBLOGin dersem sanırsam anlayabilirsiniz.





Blogger Nedir ?

Aslında Blogger'ın kelime anlamı blog yazan kişi (yazar) demek. Mesela bir YouTube var, birde YouTubeR var. YouTuber olan birisi içerik üretip YouTube üzerinden video paylaşarak bu sıfata sahip olabiliyor. Bunun dışında başka bir örnek vermek gerekirse "Develop" ve "Developer" kelimelerini örnek verebilirim. "Develop -> Geliştirme" iken "Developer -> Geliştirici" anlamına geliyor. Yani o işi yapan kişiye verilen bir isim. Burada anlatmak istediğim şey, Blogger; blog kullanarak yazı yazan kişi anlamına geliyor.

Konumuza gelecek olursak, yani Blogger sisteminden bahsedecek olursak, Google tarafından sunulan, XML tabanlı bir içerik yönetim sistemidir. Blogger, bizleri ücretsiz bir şekilde blog sahibi yapmaktadır.

Neden Blogger ?

Bu soru birçok blog yazarı tarafından ele alındı ve tartışmalar yapıldı. Özellikle, bu işin içine birazcık giren insanların sorduğu ilk soru "WordPress mi ? Blogger mı ?" sorusu oldu. Bu yazımda sizlere genel olarak bu soru üzerinden açıklamalar yapacağım. Ancak WordPress'i ele almayacağım. Başka bir konumda WordPress konusunu detaylı bir şekilde sizlere sunacağım.

Blogger'ın Artı Yönleri Nelerdir ?

- Ücretsizdir,
- Google tarafından sunulur(Arkası baya sağlam),
- Kaynak kodlarına ulaşamasakta bize yeterince özgürlük sunar

Blogger'ın Eksi Yönleri Nelerdir ?

- Tema ve eklenti yönünden eksiği vardır,
- Özellikle SEO'nun etiketleme sisteminde eksiklik vardır. Bu maddeyi biraz daha açarsak; Google bir sayfayı indekslerken etiketlere bakarak o konunun, aramalarda çıkmasında yardımcı olur. Yani bu makaleye "Blogger Nedir" etiketini yazarsam ve bir başkası Google'da arama çubuğuna "Blogger Nedir" yazarsa benim sayfamın çıkma olasılığı daha yüksektir. WordPress'te bu durumu şansa bırakmamak için eklentiler vardır. Fakat blogger'da tam olarak oturmuş bir sistem yoktur. Sadece yazımızı yazdığımız ekranda etiket bölümü vardır ve etiketlerimizi bu kısma yazarız. Google'da buradan görür. Ancak Google'ın indeks işlemini yapan botlara "Al hocam etiket burada, bunu ele alarak indeksleme işlemini yap" diyemiyoruz.


Blogger Nasıl Kurulur ?

Blogger için herhangi bir kurma işlemi yapmıyoruz. Sadece bir adet Gmail hesabımız olması gerekiyor. Bu gmail hesabını edindikten sonra http://blogger.com adresine gidiyoruz. Bu adrese gittikten sonra blogumuzu kurmaya başlayabiliriz. Sunucu, alan adı vs. almamıza gerek yoktur.
Unknown

Unknown

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.